21 August 2011

bila rajin

Semalam cuti...so tetiba angin kerajinan menjelma.....jadi....berlaku laah adegan masak memasak hak sedap2..(sedap ker).....maka 2 resepi aku buat telah terjadi dengan begitu baik sekali n buleh buat lagi.....





triffle dari sisi tepi uols



triffle ala pae


nyummm3...sedap wei...ha3


yang ni plak...bread butter puding...



nyumm3...manis..sedappppp...(tak tipu)..tapi pae tak buat kuah dia...malasssss....he3


nak resepi...pae main campak2 jew...kunun nak test2..tapi jadi la plak...he3...


TRIFFLE


bahan-bahan


1- jeli segera (pae pakai jenama nona ja)


2- swiss role cake (ikut suka nak beli perasa apa


3-tepung custard(pun tak kesa apa brand pun)


4-mix fruit (pae pakai jenama ayam brand)


5-kismis(ikut la nak boh ka tak maw)


6- susu cair(pae pakai carnation ja..ideal mahai...kah3)


METHOD


1-cari bekas clear...susun swiss role cake...(pakai bekas tak clear pun ok tapi nanti tak nampak ar layer dia...hehehe)..susun bagi padat2


2-bancuh custard powder 2 camca besaq with susu cair 3 cawan.masak atas api sederhana sampai pekat.angkat. da suam sket..tuang atas kek tadi bagi comei2...


3-pahtu boh mix fruit tadi (buang ayaq dia taw) ngan kismis


4-bancuh jeli tadi ikut aturan kat kotak..masak n tuang atas mix fruit tadi la...biar sejuk then masuk peti eh bagi lagi sejuk n keras sket...time buka posa baru makan k...he3
--------------------------------------------------------------------------------------


BREAD BUTTER PUDDING


1-bahan-bahan


2-roti gardenia(sukati brand apa pn tak pa)


3-susu cair


4-telur


5-vanila esen


6-gula sket


7-optional-kismis n coklat cip


METHOD


1-carik2 roti dalam 10 keping letak dalam bekas tahan panas


2-susu cair 1 tin+telur sebijik+esen vanila satu sudu tea+gula=pukul sebati


3-tuang atas roti


4-boh kismis n coklat cip...kacau bagi sebati


5-panas oven 170 dcelsius selama 30 minit


6-da bunyi Tingggggg...angkat n sejukkan ....nak makan panas pun tak per...polis tak tangkap..he3...




p/s: jgn tgk...balik cuba buat....he3

No comments: